Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2021-2022

Πότε και γιατί η διεθνής κοινότητα αποφάσισε να ασχοληθεί με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής; Πώς διαμορφώθηκαν και εξελίχθηκαν οι διεθνείς και ευρωπαϊκές ρυθμίσεις για το ζήτημα αυτό; Ποιοι εμπλέκονται και με ποιο τρόπο στη διαχείριση του προβλήματος και πως εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις; Τι ρόλο έχει διαδραματίσει το διεθνές δίκαιο και οι μηχανισμοί του στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής; Πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την Ελλάδα; Αυτά είναι ορισμένα από τα βασικά ερωτήματα τα οποία θα συζητηθούν στο μάθημα αυτό.

Σκοπός του μαθήματος είναι η κατανόηση του διεθνούς συστήματος για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της εξέλιξής του μέσα από τις δομές της διεθνούς διπλωματίας. Το πρώτο μέρος διερευνά τα επιστημονικά δεδομένα και την ανάπτυξη και εξέλιξη των διεθνών ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Το δεύτερο μέρος εστιάζει στην ευρωπαϊκή κλιματική διπλωματία και το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις διεθνείς διαπραγματεύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Το μάθημα περιλαμβάνει και σεμιναριακή ώρα, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητούνται μεθοδολογικά ζητήματα προσέγγισης της κλιματικής διπλωματίας και οι φοιτητές/τριες καλούνται να προετοι­μάσουν κείμενα πολιτικής (policy papers) που θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια των διαλέξεων.

 

Περιεχόμενο των διαλέξεων

Εισαγωγή στην προβληματική της κλιματικής διπλωματίας. Διεθνείς διαπραγματεύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Από το Ρίο στο Κιότο και μετά στο Παρίσι.

Τι είναι η κλιματική αλλαγή: τα επιστημονικά δεδομένα.

Η Συμφωνία των Παρισίων για την Κλιματική Αλλαγή (2015): μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Η εξέλιξη των διεθνών διαπραγματεύσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής: ο κανονισμός εφαρμογής της Συμφωνίας των Παρισίων και τα αποτελέσματα της διάσκεψης στη Γλασκώβη - COP 26.

Το Σύστημα Εμπορίας Ρύπων.

Κλιματική αλλαγή και βιοποικιλότητα.

Ο ρόλος των μη κυβερνητικών οργανώσεων στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Ευρωπαϊκή κλιματική πολιτική.

Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής & δίκαιη μετάβαση: το παράδειγμα της Ελλάδας.

Οι εξελίξεις στην ευρωπαϊκή κλιματική πολιτική: το πακέτο «fit for 55» και οι προκλήσεις για την Ελλάδα.

Ευρωπαϊκή κλιματική διπλωματία: νομικές διαστάσεις.

Ευρωπαϊκή κλιματική διπλωματία: πολιτικές διαστάσεις.

Παρουσίαση κειμένων πολιτικής.

 

Το μάθημα διδάσκεται κάθε Πέμπτη 12.00 με 15.00, κατά το χειμερινό εξάμηνο 2020-2021, στην Αίθουσα 15 του ΜΘΕ.