Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2020-2021

Πότε και γιατί η διεθνής κοινότητα αποφάσισε να ασχοληθεί με το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής; Πώς διαμορφώθηκαν και εξελίχθηκαν οι διεθνείς ρυθμίσεις για το ζήτημα αυτό και ποια είναι η σημασία τους; Ποιοι εμπλέκονται και με ποιο τρόπο στη διαχείριση του προβλήματος; Πώς το σύστημα για την κλιματική αλλαγή επηρεάζει το διεθνές δίκαιο και πώς επηρεάζεται από αυτό; Εν τέλει, τι ρόλο έχει διαδραματίσει το διεθνές δίκαιο και οι μηχανισμοί του στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής;

Αυτά είναι ορισμένα από τα βασικά ερωτήματα τα οποία θα απαντηθούν στο μάθημα αυτό. Αντικείμενο του μαθήματος είναι η κατανόηση του διεθνούς συστήματος για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της εξέλιξής του μέσα από τις δομές της διεθνούς διπλωματίας. Το πρώτο μέρος αναλύει και εξηγεί πως αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε το σύστημα αυτό και επιχειρεί να το χαρτογραφήσει στο ευρύτερο πεδίο του διεθνούς δικαίου, εξετάζοντας την επίδραση που ασκεί η κλιματική αλλαγή στο διεθνές δίκαιο. Το δεύτερο μέρος εστιάζει στην ευρωπαϊκή κλιματική διπλωματία και το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις διεθνείς διαπραγματεύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Το μάθημα περιλαμβάνει και σεμιναριακή ώρα, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητούνται μεθοδολογικά ζητήματα προσέγγισης της κλιματικής διπλωματίας και οι φοιτητές/τριες καλούνται να προετοι­μάσουν κείμενα πολιτικής (policy papers) που θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια των διαλέξεων.

 

Εισαγωγή – Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής: Το πρόβλημα στη διεθνή ατζέντα

Τι είναι η κλιματική αλλαγή.

Η γένεση και η εξέλιξη των διεθνών συνθηκών για την κλιματική αλλαγή

Η Συμφωνία των Παρισίων

Διεθνές δίκαιο και κλιματική αλλαγή

Διεθνείς οργανισμοί και κλιματική αλλαγή

Το Σύστημα Εμπορίας Ρύπων

Ευρωπαϊκή κλιματική πολιτική & Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία

Ευρωπαϊκή κλιματική διπλωματία: νομικές διαστάσεις

Ευρωπαϊκή κλιματική διπλωματία: πολιτικές διαστάσεις

Η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή: το παράδειγμα της Ελλάδας

Δίκαιη μετάβαση και Ευρωπαϊκή Ένωση

Δίκαιη μετάβαση: το παράδειγμα της Ελλάδας

Παρουσίαση κειμένων πολιτικής

 

Το μάθημα διδάσκεται κάθε Πέμπτη 12.00 με 15.00, κατά το χειμερινό εξάμηνο 2020-2021.