Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer

Εργαστήριο Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και Πολιτικής

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Η ασαφής και διφορούμενη κατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και των κρατών-μελών, όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις και την εφαρμογή των διεθνών περιβαλλοντικών συμφωνιών, θέτει υπό αμφισβήτηση τον ηγετικό ρόλο της ΕΕ σε διεθνές επίπεδο. Λαμβάνοντας υπόψη το δαιδαλώδες, κατακερματισμένο και διαρκώς εξελισσόμενο διεθνές πλαίσιο της προστασίας του περιβάλλοντος, η έγκαιρη πρόσβαση σε ακριβείς και αξιόπιστες πληροφορίες εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση για τους εμπειρογνώμονες και τους δημόσιους λειτουργούς που συμμετέχουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε εθνικό επίπεδο. Η τήρηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τις διεθνείς περιβαλλοντικές συμφωνίες απαιτεί συχνά την υιοθέτηση οριζόντιων μέτρων και τη συνεργασία διαφόρων εθνικών φορέων, οι οποίοι ωστόσο συχνά δεν είναι σε θέση να κατανοήσουν αυτό το πολύπλοκο και ασαφές θεσμικό πλαίσιο.

Το πρόγραμμα «Διαμόρφωση βάσης δεδομένων διεθνούς και ευρωπαϊκής πρακτικής» που χρηματοδοτήθηκε από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης (ΕΚΠΑ), Πρόγραμμα Καποδίστριας, ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2017. Είχε ως στόχο την κωδικοποίηση και καταγραφή των σημαντικότερων αποφάσεων των Διασκέψεων των Συμβαλλομένων Μερών (COPs) των οικουμενικών και περιφερειακών περιβαλλοντικών συμβάσεων που έχει εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η πλατφόρμα EnvCOPs (www.envcops.eu) είναι η πρώτη ηλεκτρονική πλατφόρμα που συγκεντρώνει και κωδικοποιεί βασικές πληροφορίες που ρυθμίζουν οι διεθνείς περιβαλλοντικές συμφωνίες, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη συμμετοχή της ΕΕ και στην εξελικτική διαδικασία των συμφωνιών, δηλαδή στις σημαντικότερες αποφάσεις που λαμβάνονται στις διασκέψεις των συμβαλλομένων μερών (Conferences of the Parties – COPs).

Η βάση δεδομένων EnvCOPs αποσκοπεί στην παρακολούθηση α) της εξέλιξης των διεθνών περιβαλλοντικών συμφωνιών και β) της έγκαιρης και ορθής εφαρμογής των συμφωνιών αυτών σε εθνικό επίπεδο. Απαρτίζεται από τα ακόλουθα αρχεία στα ελληνικά και αγγλικά:

  • Συνοπτική περιγραφή των οικουμενικών και περιφερειακών συμβάσεων που έχει επικυρώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • Κωδικοποίηση των κύριων χαρακτηριστικών των οικουμενικών και περιφερειακών συμβάσεων.
  • Καταγραφή και συνοπτική ανάλυση των σημαντικότερων αποφάσεων των συμβαλλομένων μερών.
  • Σχετική βιβλιογραφία για κάθε σύμβαση.

Ως εκ τούτου, αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για ερευνητές, ακαδημαϊκούς και φοιτητές που ασχολούνται με την εξέλιξη του διεθνούς πλαισίου για την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και τον ρόλο της ΕΕ και την εφαρμογή των διεθνών περιβαλλοντικών συμφωνιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ερευνητική ομάδα: Εμμανουέλα Δούση, Λυδία Αβράμη, Γιώργος Δικαίος. Στο έργο συνέβαλαν και φοιτητές/τριες που συμμετείχαν στον πρόγραμμα πρακτικής άσκησης του Εργαστηρίου.

Για τα παραδοτέα της πρώτης φάσης του προγράμματος, μπορείτε να επικοινωνήσετε στο info-eeep@pspa.uoa.gr.

 

Έδρα UNESCO για την Κλιματική Διπλωματία

Η παρακολούθηση της διεθνούς και ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής πρακτικής συνεχίζει να εκτελείται, υπό την αιγίδα της Έδρας UNESCO για την Κλιματική Διπλωματία, από τα μέλη της Ερευνητικής Ομάδας του Εργαστηρίου που ασχολούνται με τα εν λόγω πεδία. Τα ερευνητικά αποτελέσματα και ευρήματα δημοσιεύονται σε επιστημονικές και άλλες δημοσιεύσεις (βιβλία, άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές, κείμενα πολιτικής, άρθρα σε εφημερίδες, κ.ο.κ), περισσότερες πληροφορίες για τις οποίες μπορείτε να βρείτε εδώ (ενότητα: Δημοσιεύσεις) και στις προσωπικές σελίδες των μελών της Ομάδας εδώ