Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer

Εργαστήριο Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και Πολιτικής

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ

Η παρούσα έρευνα εστιάζει στις πολιτικές για την κλιματική αλλαγή των κρατών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, δίνοντας έμφαση στις επιδόσεις τους όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εξορθολογισμού της ενεργειακής αποδοτικότητάς τους, καθώς και τη διαμόρφωση του εθνικού νομοθετικού και θεσμικού πλαισίου ως αποτέλεσμα της ευρωπαϊκής πολιτικής και των στόχων 20-20-20.

Η μελέτη εξετάζει τις πολιτικές των εξής κρατών: Αλβανία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Κροατία, Μαυροβούνιο, πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατίας της Μακεδονίας (πΓΔΜ), Ρουμανία, Σερβία και Τουρκία. H χρονική περίοδος που εξετάζεται κυμαίνεται από το 2002 έως το 2016.

Η πρώτη περίοδος της ερευνητικής διαδικασίας ολοκληρώθηκε το 2018, συμμετείχαν οι Εμμανουέλα Δούση (Επιστημονικά υπεύθυνη), Λυδία Αβράμη, Γιώργος Δικαίος, Όθων Καμινιάρης και Δανάη Κωνσταντινίδου, και χρηματοδοτήθηκε από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης (Πρόγραμμα Καποδίστριας). Για τα παραδοτέα της πρώτης φάσης του προγράμματος, μπορείτε να επικοινωνήσετε στο info-eeep@pspa.uoa.gr.

 

Έδρα UNESCO για την Κλιματική Διπλωματία

Υπό την αιγίδα της Έδρας UNESCO για την Κλιματική Διπλωματία, τα μέλη της Ερευνητικής Ομάδας του Εργαστηρίου (Ε. Δούση, Γ. Δικαίος, Λ. Αβράμη και Ο. Καμινιάρης) προετοιμάζουν και συντάσσουν ερευνητικές προτάσεις προς χρηματοδότηση γύρω από ζητήμα που άπτονται της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και στη δίκαιη μετάβαση σ' ένα ουδέτερα κλιματικό περιβάλλον της περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.