Αρχική σελίδα » Jean Monnet Module 2015-2018 » Προσομοίωση ευρωπαϊκών οργάνων "Athens EU Model" » Προσομοίωση ευρωπαϊκών οργάνων "Athens EU Model 2016"

Προσομοίωση ευρωπαϊκών οργάνων 

Athens EU Model 2016

Η πρώτη προσομοίωση ευρωπαϊκών οργάνων «Athens EU Model 2016» ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία, αφήνοντας στους συμμετέχοντες τη γλυκιά γεύση μιας βιωματικής εμπειρίας που έφερε τις Βρυξέλλες κοντά στους Ευρωπαίους νέους.

Πρόκειται για μια από τις κύριες δράσεις που υλοποιεί το Εργαστήριο Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και Πολιτικής (ΕΕΕΠ) του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος Jean Monnet Module 2015-2018 “Moving the EU forward”, που συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το “Athens EU Model”, η τετραήμερη προσομοίωση δύο οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου των Υπουργών,  πραγματοποιήθηκε 4-7 Απριλίου 2016 στο κτήριο του Τμήματος στην οδό Αιόλου 42-44 στο Μοναστηράκι.  Οι φοιτητές με ενθουσιασμό ανταποκρίθηκαν και υποστήριξαν αυτή την πρωτοβουλία, καθώς υποβλήθηκαν 150 αιτήσεις. Επιλέχθηκαν 62 τελειόφοιτοι, προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές όχι μόνον από ελληνικά, αλλά και ξένα πανεπιστήμια (Γαλλία, Βέλγιο, Ιταλία,  Κροατία, Σουηδία και Γερμανία), γεγονός που ενίσχυσε την πολυπολιτισμικότητα και την ποικιλία απόψεων και προτάσεων στη διαδικασία της διαβούλευσης.

Οι συμμετέχοντες ανέλαβαν τον ρόλο  των Επιτρόπων και των Υπουργών του Συμβουλίου της ΕΕ, με στόχο να προωθήσουν τις θέσεις τους μέσα από την διαπραγμάτευση  σχετικά με δύο καίρια ζητήματα της πολιτικής για την κλιματική αλλαγή και την ενέργεια. Οι συνεδριάσεις και οι διαδικασίες είχαν έντονα ρεαλιστικό χαρακτήρα και ήταν υψηλού επιπέδου. Οι συμμετέχοντες έδειξαν εξαιρετικό ενδιαφέρον σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας και η οργάνωση του σεμιναρίου ήταν ιδιαιτέρως ικανοποιητική, όπως προκύπτει από την αξιολόγηση των φοιτητών.

Αρχικά, πραγματοποιήθηκαν 3 προπαρασκευαστικές διαλέξεις, συνολικής διάρκειας 9 ωρών που εστίασαν στις ακόλουθες θεματικές: EU Climate and Energy Policy, EU decision-making and negotiation techniques, General Introduction to EU Financial Mechanisms, Mock Session and Research Finalizing. Οι συμμετάσχοντες - η πλειοψηφία των οποίων είχε τακτική συμμετοχή στα preparatory lectures - έκριναν ότι οι εν λόγω διαλέξεις ήταν ιδιαίτερα χρήσιμες, με έντονο ακαδημαϊκό στοιχείο και άκρως ενδιαφέρουσες μιας και άπτονταν των κυριότερων πτυχών της προσομοίωσης και έφερναν τους συμμετέχοντες σε επαφή τόσο μεταξύ τους όσο και με τις βασικές γνώσεις που θεωρούνται ως προαπαιτούμενα. Ο πάγος άρχισε σιγά σιγά να σπάει, και έπειτα, οι συμμετέχοντες κατέθεσαν στα Προεδρεία των οργάνων το Κείμενο Θέσης τους.

Κατά τη διάρκεια των τελετών έναρξης και λήξης της προσομοίωσης, που πραγματοποιήθηκαν στο Αμφ. Ι. Δρακόπουλος, στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες από ακαδημαϊκούς και εμπειρογνώμονες που εξειδικεύονται στα υπό συζήτηση θέματα. O Σπύρος Κουβέλης, πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών, ο Ομότιμος Καθηγητής Παναγιώτης Ιωακειμίδης και η Δρ.  Φιλίππα Χατζησταύρου, επιστημονική συνεργάτης του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης έδωσαν το έναυσμα για τις διαπραγματεύσεις των επόμενων ημερών, παρουσιάζοντας διαφορετικές πτυχές της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων στην ΕΕ, καθώς και της εξέλιξης της ευρωπαϊκής πολιτικής για την κλιματική αλλαγή και την ενέργεια. Χαιρετισμούς απηύθυναν η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Εμμανουέλα Δούση, Διευθύντρια του Εργαστηρίου Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και Πολιτικής, ο Κωσταντίνος Μπουραζέλης, Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, η Καθηγήτρια Χαριτίνη Δίπλα, Διευθύντρια του Τομέα Διεθνών Σπουδών του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης καθώς και η Χριστίνα Καραϊτίδη, Υπεύθυνη Επικοινωνίας της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Οι συμμετέχοντες επικεντρώθηκαν στη συζήτηση για την προετοιμασία και τη διαμόρφωση μιας Ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά τη θέσπιση ενός ταμείου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Παράλληλα, στο Συμβούλιο οι φοιτητές σε ρόλο Υπουργών Περιβάλλοντος διαπραγματεύονταν την αύξηση του στόχου κατανάλωσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές σε 50% έως το 2030, με απώτερο στόχο την υιοθέτηση σχετικής Οδηγίας.

Τρείς μήνες μετά τις διαπραγματεύσεις της Διεθνούς Διάσκεψης για την κλιματική αλλαγή στο Παρίσι (COP21), οι φοιτητές κλήθηκαν να διαχειριστούν σε περιορισμένο χρόνο δύο ιδιαίτερα τεχνικά και απαιτητικά ζητήματα, λαμβάνοντας υπόψιν το εύρος της επιστημονικής βιβλιογραφίας και τις πολιτικές εξελίξεις. Η Ανακοίνωση και η Οδηγία που υιοθέτησαν τα δύο όργανα, καθώς και τα καταληκτικά συμπεράσματα της προσομοίωσης, παρουσιάστηκαν κατά την τελετή λήξης και έγιναν δεκτά με ενθουσιασμό, ανοίγοντας νέες συζητήσεις σε "πηγαδάκια" των συμμετεχόντων.

Το πρώτο «Athens EU Model» στέφθηκε με επιτυχία, με τις καταληκτικές αποφάσεις των δύο οργάνων να διακρίνονται για το υψηλό εκπαιδευτικό επίπεδο, την πρωτοτυπία και την  πρωτοπορία που είθισται να διακρίνει τη νέα γενιά. Αναμφίβολα, η ενεργός συμμετοχή των φοιτητών σε τέτοιες προσομοιώσεις φέρνει τους θεσμούς κοντά στη νεολαία και ενθαρρύνει την «Ένωση» ιδεών, πολιτισμών, πνεύματος και αλληλεγγύης, δίνοντας ελπιδοφόρα μηνύματα για το μέλλον μιας ενωμένης Ευρώπης.